Ηλεκτρικά τζάκια

Ηλεκτρικά Τζάκια: Η έξυπνη λύση για ζεστασιά και μοναδική ατμόσφαιρα!

Ηλεκτρικά τζάκια, διακόσμηση, ιδέες, τοποθέτηση, ένθετο

Η αλήθεια είναι ότι το τζάκι ανέκαθεν μας φέρνει στο μυαλό εικόνες από παράδοση, ζεστασιά και έναν τόπο συνάντησης όλης της οικογένειας και φίλων. Πλέον όμως αυτή η έννοια της λέξης χρειάζεται να ανανεωθεί, δίνοντας έμφαση και σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και πρωτίστως στην προστασία της υγείας μας.

Παραδοσιακό τζάκι: Φίλος ή εχθρός?
Το παραδοσιακό τζάκι είναι από τις πιο παλιές επινοήσεις θέρμανσης του ανθρώπου σε κλειστό χώρο. Υπάρχει μία κεντρική εστία, τοποθέτηση ξύλων στο εσωτερικό της και μία καμινάδα για την απαγωγή των καυσαερίων. Η θέρμανση προέρχεται κυρίως από την ακτινοβολία της πλάτης της εστίας αφού μέχρι και το 80% της παραγόμενης θερμότητας χάνεται μέσω της καμινάδας. Ακόμα και με την μετατροπή του σε “ενεργειακό” απλά αυξάνουμε την απόδοσή του συστήματος. Παρά την όμορφη ατμόσφαιρα και “σχετική” οικονομία του τζακιού ως μέσο θέρμανσης, υπάρχουν και κάποια σοβαρά μειονεκτήματα που πρέπει να προβληματίσουν τον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή.

Ηλεκτρικό τζάκι Faber Optimist Dimplex, ρεαλιστικό εφέ
Ηλεκτρικό τζάκι τοίχου

Ανεξάρτητα από τον τύπο ή τη λειτουργία τους, τα τζάκια έχουν ένα κοινό κακό: την επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα με σημαντική ποσότητα καυσαερίων. Κατά την καύση του το ξύλο παράγει σημαντικά ποσοστά μονοξειδίου του άνθρακα, οξειδίου του αζώτου, πτητικούς υδρογονάνθρακες και, τέλος, τα γνωστά σε όλους μας αιωρούμενα σωματίδια. Τα ποσοστά αυτά είναι ανησυχητικά, ειδικά με την όλο και πιο συχνή χρήση των τζακιών στην εποχή της κρίσης. Είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και για αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό αυτό, αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι ρύποι που παράγονται από την καύση ξυλείας σε τζάκι ανοιχτού θαλάμου (παραδοσιακό), είναι περίπου 350 φορές περισσότεροι (σε σχέση με το πετρέλαιο) για το μονοξείδιο του άνθρακα και 4 φορές περισσότεροι για το διοξείδιο του αζώτου. Εκεί όμως που τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά, είναι στην περίπτωση των αιρούμενων σωματιδίων, που η αύξηση είναι κατά 166 φορές μεγαλύτερη από έναν απλό λέβητα πετρελαίου, αλλά και των πτητικών υδρογονανθράκων όπου οι ρύποι αυξάνονται κατά 2880 φορές!

Δεν θέλω να σας τρομάξω, απλώς η αλήθεια είναι ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η Νο 1 αιτία θανάτων στον κόσμο με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σήμερα 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη, οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση και το παραδοσιακό τζάκι με ξύλα είναι και αυτό υπεύθυνο ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ηλεκτρικό τζάκι: Ένας νέος σύμμαχος
Μία έξυπνη λύση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη και Αμερική είναι τα ηλεκτρικά τζάκια, τώρα που πλέον σε αρκετές πόλεις η χρήση ξύλου για θέρμανση έχει απαγορευτεί για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Τα ηλεκτρικά τζάκια είναι συσκευές πρωτίστως διακοσμητικού τύπου αλλά και θέρμανσης όποτε την χρειαζόμαστε με την παροχή μίας απλής πρίζας. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι σοβαροί κατασκευαστές έχουν πετύχει μία τόσο αληθοφανή εμφάνιση της φλογας που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από ένα συμβατικό τζάκι.

 Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρικού τζακιού:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ: Τα ποιοτικά ηλεκτρικά τζάκια διαθέτουν εντυπωσιακή εικονική φλόγα που μοιάζει πολύ με την πραγματική. Τα πιο εξελιγμένα χρησιμοποιούν την τεχνολογία “optimyst”, που δημιουργείτε από την εξάτμιση του νερού, τα οποία δεν διαφέρουν καθόλου από μία αληθινή φωτιά. Σε συνδυασμό με άλλα εικονικά και ηχητικά εφέ καύσης καθώς και με κρυφούς φωτισμούς τα ηλεκτρικά τζάκια αλλάζουν την αισθητική οποιουδήποτε χώρου προσφέροντας θαλπωρή. Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια όμορφη ατμόσφαιρα απλά με το πάτημα ενός κουμπιού ή τηλεχειριστηρίου και κάθε στιγμή. Είναι σημαντική επίσης η επιλογή που έχουν για λειτουργία χωρίς θέρμανση τις εποχές που δεν κάνει κρύο.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ: Το ηλεκτρικό τζάκι τοποθετείται εύκολα παντού σε κάθε χώρο και κάθε δωμάτιο, στο δάπεδο, στον τοίχο, σε ειδική κατασκευή εντοιχισμού ή ακόμα και στο ήδη υπάρχον αχρησιμοποίητο τζάκι. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία πρίζα για να λειτουργήσει. Δεν χρειάζεται καπνοδόχο ούτε ειδικές κατασκευές. Παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά είναι και η εύκολη μεταφορά του από δωμάτιο σε δωμάτιο ή και σε άλλο σπίτι.

ΑΣΥΓΚΡΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Με την λειτουργία μόνο της εικονικής φλογας, που οι νέας τεχνολογίας συσκευές διαθέτουν φωτισμό LED, καταναλώνουμε περίπου 99% λιγότερη ενέργεια από ότι σε ένα τζάκι με ξύλα, φυσικό αέριο, βιοαιθανόλη κλπ. Αυτό στην ουσία μεταφράζετε σε κατανάλωση μερικών λεπτών του ευρώ για τη λειτουργία του όλο το 24ωρο! Επιπλέον το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού τζακιού είναι σαφώς πιο οικονομικό από τα συμβατικά.

Ηλεκτρικά τζάκια Dimplex, Faber, optimyst με ρεαλιστικό εφέ εξάτμισης νερού, θέρμανση, εντοιχισμένο
Ηλεκτρικά τζάκια, διακόσμηση, ιδέες, τοποθέτηση, ένθετο,

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Τα ηλεκτρικά τζάκια ανάλογα με τα μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με ή χωρίς θέρμανση ανάλογα με τις ανάγκες και τις εποχές. Με την επιλογή της θέρμανσης (με αντίσταση 1-2KW) και με ενσωματωμένο θερμοστάτη η κατανάλωση είναι ελάχιστη. Έχουν 100% απόδοση και μπορούν να θερμάνουν χώρους από 20-40 τ.μ. Όπως γνωρίζουμε στα αντίστοιχα συμβατικά τζάκια η θερμαντική τους ενέργεια χάνεται στο μεγαλύτερο βαθμό από τις καμινάδες ή από τα ανοιχτά παράθυρα για τον εξαερισμό των χώρων. Έτσι εκτός από μία φινετσάτη επιλογή είναι και λύση μόνιμης θέρμανσης κάποιων δωματίων ή και συμπληρωματικής μεγαλύτερων χώρων.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ: Δεν χρειάζεται καμία συντήρηση αφού είναι μία απλή ηλεκτρική συσκευή χωρίς καύσιμη ύλη. Αποφεύγουμε τους καθαρισμούς, τις στάχτες και τον εξαερισμό του δωματίου. Επιπλέον δεν κουραζόμαστε για να μεταφέρουμε και να αποθηκεύουμε τα ξύλα για μελλοντική χρήση. Το ηλεκτρικό τζάκι είναι μία καθαρή λύση.

ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ένα ηλεκτρικό τζάκι δεν εκπέμπει μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα επιβλαβή σωματίδια στην τοπική κοινωνία όπως με τα ξύλα ή άλλα ορυκτά καύσιμα και άρα δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα. Όσον αφορά στο εσωτερικό του σπιτιού δεν δημιουργούνται κάπνες ούτε μυρωδιές μέσα στον σπίτι και άρα δεν χρειαζόμαστε εξαερισμό. Δημιουργεί ένα καθαρό περιβάλλον και σε αντίθεση με ένα συμβατικό τζάκι δεν αφαιρεί το οξυγόνο του χώρου αφού δεν υπάρχει καύση .

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Δεν υπάρχει κανένας φόβος στην λειτουργία  του αφού δεν υπάρχουν σπίθες που πετάνε, ούτε καύσιμη ύλη με ξύλα, υγραέριο, βιοαιθανόλη κλπ. Με ένα ηλεκτρικό τζάκι ένα ατύχημα καψίματος είναι αδύνατον και είναι απόλυτα ασφαλές ακόμα και στα παιδιά αφού η εικονική φλόγα δεν καίει.

Αλλαγή νοοτροπίας σε μια νέα εποχή
Φανταστείτε μόνο την ζωή στις πόλεις μας χωρίς ορυκτά καύσιμα για θέρμανση και με ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς. Το μέλλον για εμάς είναι Ηλεκτρικό και με προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον! Είναι η στιγμή που πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, με πιο καθαρές λύσεις όπως είναι ένα ποιοτικό ηλεκτρικό τζάκι για ζεστασιά και μοναδική ατμόσφαιρα. Μόλις θα το αποκτήσεις θα απορείς γιατί δεν το είχες σκεφτεί τόσο καιρό!

Δείτε την πλήρη γκάμα ηλεκτρικών τζακιών της SIELINE

Επιτοίχια Τζάκια

Επιδαπέδια Τζάκια

Εντοιχιζόμενες Εστίες

Τζάκια Ατμού

Επιδαπέδια με Επένδυση

Τζάκια Richen