Ερωτήσεις- απαντήσεις. Η ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια

24 Δεκεμβρίου 2013 | 11:37 π.μ.

πηγή: SKAI.gr

1. Τι είναι η ρύπανση που προκαλούν τα τζάκια;

Να γνωρίζουμε ότι το 50%-70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης, με βλαβερές για την υγεία ενώσεις άνθρακα, προέρχεται από τα τζάκια και την καύση βιομάζας. Τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν σε γενικές γραμμές 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια στο κιλό καύσιμης ύλης από ένα σύγχρονο και καλά συντηρημένο καυστήρα. Αυτό σημαίνει πως η ρύπανση που προκαλεί ένας σύγχρονος καυστήρας που θερμαίνει 30 διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία είναι η ίδια με εκείνη που προκαλεί ένα μόνο παραδοσιακό τζάκι με καυσόξυλα που θερμαίνει ένα μόνο δωμάτιο.

2. Ποιοι είναι οι ρύποι από ένα τζάκι;

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε φάνηκε ότι ένα κιλό ξυλείας που καίγεται σε τζάκι εκπέμπει 13,5-19,3 γραμμάρια μικροσωματιδίων, 1,4 γρ. οξείδια του αζώτου, 6,5-21 γρ. οργανικές πτητικές ενώσεις. Έτσι ακόμα και με την απλή καύση του ξύλου έχουμε σημαντικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα.

3. Τι βλάβες στην υγεία μας, προκαλούν τα μικροσωματίδια από τα τζάκια;

Τα PM-2.5 είναι αναπνεύσιμα και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμη. Τα λεπτά μικροσωματίδια δεν φιλτράρονται από τους πνεύμονες και μπορούν να περάσουν εύκολα στο εσωτερικό των σπιτιών ακόμα και αν τα πορτοπαράθυρα είναι κλειστά. Ένα τζάκι με καυσόξυλα που ανάβει για 3 ώρες εκλύει μέχρι και 50 γραμμάρια αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

4. Αποδίδει ικανοποιητική θέρμανση ένα τζάκι;

Οσο για τη θερμαντική απόδοση στο τζάκι, αυτή είναι έτσι κι αλλιώς μικρή. Υπολογίζεται ότι μόλις το 15% της θερμότητας παράγεται από την καύση των ξύλων φτάνει μέσα στο δωμάτιο. Το υπόλοιπο ποσοστό της θέρμανσης χάνεται από την καπνοδόχο και στην ατμόσφαιρα. Επίσης η ζεστασιά από το ανοιχτό τζάκι είναι μόνο τοπική και συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση του σπιτιού.

5. Μπορούμε να κάνουμε χρήση στα τζάκια, με ξύλα από έπιπλα ή βαμμένα;

Οι επιστήμονες λένε ότι απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, περασμένων με λαδομπογιές, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι. Τα αέρια είναι επικίνδυνα και βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε στα τζάκια ξύλα από παλιούς στύλους της ΔΕΗ ή από παλιά κουφώματα και ξύλινες μονώσεις σπιτιών.

6. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε χημικά προσανάμματα;

Δεν χρησιμοποιούμε χημικά προσανάμματα, με ανθυγιεινές ουσίες. Αυτά τα χημικά προσανάμματα έχουν ως βάση το πετρέλαιο και εκλύουν κατά την καύση, επικίνδυνες χημικές ενώσεις. Οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να επιλέγουμε μόνο φυσικά προσανάμματα, δαδιά ή άλλα υλικά της φύσης. Φυσικά προσανάμματα είναι επίσης κλαδιά από ξύλα, κουκουνάρια και μικρά πριονίδια. Απορρίπτουμε την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, με δήθεν βραδύκαυστες ιδιότητες.

Tα τζάκια της Sieline είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Δείτε τις προσφορές μας

Return to category