Ηλεκτρική θέρμανση / ψύξη

Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση

ηλεκτρική ενδοδαπέδια με θερμοστάτη και εφαρμογή για κινητό wifi

Η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί την πιο σύγχρονη και υγιεινή λύση θέρμανσης δημιουργώντας μία μοναδική ατμόσφαιρα στο χώρο. Τα τελευταία χρόνια μετά από πολυετείς μελέτες που αφορούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η στροφή στις ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών της θέρμανσης είναι τεράστια. Πολλοί επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες εδώ στην Ελλάδα, πλέον επιλέγουν την ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της. Η Warmup είναι η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης στην Ευρώπη και την Αμερική.

Πλεονεκτήματα ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης Warmup

  • Κατάλληλη για κάθε τύπο έργουΕλευθερία σχεδιασμού

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα είτε σε νέα κατασκευή, ανακαίνιση είτε και σε αναπαλαίωση. Επιπλέον, ξεχάστε τα ογκώδη θερμαντικά σώματα που περιορίζουν τη διαμόρφωση του χώρου σας. Με την ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση μπορείτε να αξιοποιήσετε κάθε σημείο του δωματίου σας.

  • Κατάλληλη για χρήση σε ένα ευρύ φάσμα φινιρισμάτων δαπέδου

Ανεξάρτητα από το αν επιλέξετε πέτρα, πλακάκι, ξύλο, πλαστικό, επεξεργασμένο ξύλο, τάπητα, βινύλιο για το δάπεδό σας, υπάρχει η αντίστοιχη λύση για κάθε υλικό.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση διαχέει ζεστασιά σε όλη την επιφάνεια του δαπέδου χρησιμοποιώντας ακτινοβολούμενη θερμότητα χαμηλής θερμοκρασίας και όχι θερμαίνοντας ένα «σημείο» όπως γίνεται με τα παραδοσιακά θερμαντικά σώματα. Αν όλο το δάπεδο του χώρου θερμαίνεται υπάρχει ομοιόμορφη και υγιεινή θέρμανση και το κάτω μέρος που ζούμε είναι πιο ζεστό από την οροφή χωρίς ροές αέρα. Αντίθετα τα θερμαντικά σώματα μεταφέρουν με ροή αέρα την θέρμανση από την οροφή προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να απαιτείται χρόνος και ενέργεια για να θερμανθεί το σημείο που ζούμε.

  • Άμεση ταχύτητα θέρμανσης

Το μεγάλο πλεονέκτημα εδώ είναι ότι η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση έχει άμεση απόδοση σε όλον τον χώρο ή τμήμα που ζεσταίνουμε. Τα θερμικά καλώδια είναι τοποθετημένα κάτω ακριβώς από τα πλακάκια, με αποτέλεσμα όταν ενεργοποιούνται από τον θερμοστάτη, η θέρμανση να είναι άμεση σε όλον τον χώρο ταυτόχρονα. Επιπλέον όταν υπάρχει εγκατεστημένη μόνωση από κάτω η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 30 λεπτά! Αντίθετα, η ανταπόκριση στην υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση καθυστερεί πολλές ώρες λόγω της αδράνειας και των πολλών κυκλωμάτων και ο χρήστης αναγκάζεται να την διατηρεί ανοιχτή όλον το χειμώνα.

  • Απόλυτη θερμοκρασιακή άνεση

Οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν έντονες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις. Η διαφορά θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα μπορεί να διαφέρει έως και 20°C! Στο σύστημα της άμεσης ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας, η θέρμανση έχει γρήγορη απόκριση αλλά και γρήγορη επαναφορά (τα θερμικά καλώδια βρίσκονται ακριβώς κάτω από το τελικό δάπεδο). Έτσι μπορεί πολύ εύκολα να ελεγχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία που έχουμε θέσει από τους ηλεκτρονικούς θερμοστάτες της Warmup σε κάθε χώρο (τοποθετείτε ξεχωριστός θερμοστάτης σε κάθε δωμάτιο για ακρίβεια και έλεγχο διαφορετικής θερμοκρασίας). Αντίθετα, στην υδραυλική ενδοδαπέδια  η θερμοσυσσωρευμένη θερμική ενέργεια μέσα στην τσιμεντοκονία (που έχει τουλάχιστον 5cm πάχος) πετυχαίνεται και αποβάλλεται πολύ πιο αργά και σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμοκρασία.

  • Ενεργειακή απόδοση & εξοικονόμηση κόστους

Η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί σε χαμηλή θερμοκρασία , συνεπώς απαιτεί και σημαντικά λιγότερη ενέργεια. Κι αυτό γιατί ο ζεστός αέρας δεν ανεβαίνει στην οροφή του δωματίου, όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά θερμαντικά σώματα, αλλά εκπέμπεται από το δάπεδο προς τα επάνω. Το αποτέλεσμα; Δε δημιουργούνται «κρύα σημεία»,  η ζεστασιά απλώνεται ομοιόμορφα από το δάπεδο στο χώρο και μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 30% στους λογαριασμούς ενέργειας.

Bonus tip: Το κόστος λειτουργίας της ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας μπορεί να μηδενιστεί με τη χρήση συστήματος φωτοβολταϊκών και net metering.

  • Έλεγχος θερμοκρασίας σε κάθε ζώνη

Η πλήρης σειρά της Warmup από ηλεκτρονικούς θερμοστάτες, περιλαμβάνουν τον  αισθητήρα θερμοκρασίας αέρα αλλά και αισθητήρα δαπέδου. Κάθε θερμοστάτης τοποθετείται σε μία ζώνη που ελέγχει την θερμοκρασία αέρα αλλά και δαπέδου (έτσι γίνεται πιο σωστός ο έλεγχος με ξεχωριστή και πιο σωστή θερμοκρασία του κάθε χώρου). Οι έξυπνοι θερμοστάτες της Warmup αποτρέπουν την σπατάλη ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα θέρμανσης λειτουργεί μόνο όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα ο έξυπνος θερμοστάτης 6iE® smart WiFi, επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν τα επίπεδα θερμοκρασίας που χρειάζονται με adaptive mode, προσφέρει δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, σύνδεση με το τοπικό δίκτυο WiFi, δυνατότητα χρονοπρογραμματισμού, χρήση με smartphone αλλά και αυτόματο άνοιγμα ή κλείσιμο της θέρμανσης με έλεγχο της παρουσίας του χρήστη στο κτίριο (σύστημα GEO).

  • Ασφάλεια

Η Warmup προσφέρει ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον στους χρήστες. Δεν υπάρχουν καυτές επιφάνειες ή άκρα σκληρών μετάλλων όπως στα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης, δημιουργώντας ένα ακίνδυνο και ασφαλές περιβάλλον για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα σε κίνδυνο. Επιπλέον τα θερμικά καλώδια της Warmup δεν έχουν καθόλου ηλεκτρομαγνητισμό και συμμορφώνονται με όλα τα διεθνή πρότυπα κανόνων ασφαλείας.

  • Χωρίς συντήρηση & εγγύηση εφόρου ζωής

Η Warmup καινοτομεί στα συστήματα ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης προσφέροντας εγγύηση εφόρου ζωής (για το σύστημα SPM) και δωρεάν αντικατάσταση σε περίπτωση λάθους τοποθέτησης. Επιπλέον, σας εγγυάται εξοικονόμηση χρημάτων σε βάθος χρόνου, καθώς τα συστήματα δε χρειάζονται καμία συντήρηση (πέραν των θερμοστατών αν χαλάσουν).

6+1 λόγοι γιατί Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια vs Αντλία θερμότητας

Το τελευταίο διάστημα διευρύνεται η συζήτηση σχετικά με το ποιο σύστημα θέρμανσης είναι το πιο ποιοτικό, αποδοτικό και οικονομικό. Πράγματι, η Αντλία Θερμότητας αξιολογείται ως το πιο οικονομικό.  Λαμβάνοντας όμως υπόψη και άλλα δεδομένα (π.χ χρήση φωτοβολταϊκών, κόστος απόκτησης και απόσβεσης του συστήματος), παρουσιάζουμε 6+1 λόγους γιατί να προτιμήσετε την ηλεκτρική ενδοδαπέδια με φωτοβολταϊκά ως την καλύτερη δυνατή λύση θέρμανσης συγκριτικά με αντλία θερμότητας και υδραυλική ενδοδαπέδια.

Ηλεκτρική θέρμανση Warmup Αντλία Θερμότητας
Εγγύηση

Εφόρου ζωής (SPM) – δωρεάν αντικατάσταση λάθους εγκατάστασης

5 έτη
Προγραμματιζόμενη λειτουργεία Ξεχωριστά σε κάθε δωμάτιο – αυτονομία Κεντρικά σε κάθε όροφο
Κόστος συστήματος & εγκατάσταση (100 τ.μ) Περίπου 6.000 ευρώ Περίπου 13.000 ευρώ ενδοδαπέδια και Α/Θ
Πρακτικότητα εγκατάστασης Ύψος μόνο 1cm /Δυνατότητα εγκατάστασης και στον τοίχο Δίνει ύψος από 6 έως 11cm στο πάτωμα
Θερμοκρασία 100% φυσική & σταθερή Είναι δύσκολη η διατήρηση μίας σταθερής θερμοκρασίας
Κόστος λειτουργίας Μηδενικό με τη χρήση φωτοβολταϊκών Χαμηλό λειτουργικό κόστος τα πρώτα χρόνια
Service Δε χρειάζεται

Κάθε 1-2 χρόνια. Ακριβή συντήρηση αν χαλάσουν εξαρτήματα (π.χ κομπρέσορας, ρυθμιστής, κυκλοφορητής, πλακέτα)

Κόστος αγοράς και λειτουργίας της ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας

Σχετικά με το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ενός συστήματος ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης, αυτό εξαρτάται από το έργο που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Καθώς η ποικιλία των προϊόντων είναι εξαιρετικά διευρυμένη και συμπεριλαμβάνει ενδεικτικά από θερμικούς τάπητες και καλώδια διαφόρων ειδών για κάθε πάτωμα, έως και καλώδια αποπάγωσης, το κόστος διαμορφώνεται από τις ανάγκες του εκάστοτε έργου. Ενδεικτικά ένας θερμικός τάπητας (PVC) χωρίς μόνωση για ένα μπάνιο 4τ.μ κοστίζει περίπου 150€ και ένας ηλεκτρονικός θερμοστάτης με έλεγχο θερμοκρασίας αέρα και δαπέδου περίπου 74 ευρώ. Για ένα δωμάτιο 12τ.μ ο θερμικός τάπητας χωρίς την μόνωση έχει κόστος περίπου 390€ και ένας ηλεκτρονικός θερμοστάτης με χρονοπρογράμματα περίπου 100 ευρώ. Η τελική αγορά και εγκατάσταση θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλο είναι το έργο, από τον τύπο ενδοδαπέδιας που θα μπει, από την χρησιμοποίηση ή μη μόνωσης και από τους θερμοστάτες που θα διαλέξουμε (απλοί ηλεκτρονικοί ή έξυπνοι με χρήση απομακρυσμένου ελέγχου smartphone. Ζητήστε μας το κόστος για ένα συγκεκριμένο έργο και θα λάβετε μία αναλυτική προσφορά από εμάς.

Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας της ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Τα πολλά πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος το καθιστούν από τα πιο οικονομικά και αποδοτικά. Βεβαίως το κόστος λειτουργίας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον σχεδιασμό ενός σπιτιού, την μόνωσή του, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και την διαχείριση του συστήματος της θέρμανσης.

Δείτε παρακάτω έναν ενδεικτικό πίνακα πληροφοριών σχετικά με τα τρέχοντα έξοδα που θα μπορεί να καταναλώσει ένα σύστημα ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας για έναν τυπικό Ελληνικό χειμώνα χρησιμοποιώντας την θέρμανση αυτή για 4 συνεχόμενους μήνες.

ΤΥΠΟΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Χρόνος λειτουργίας προ μεσημβρίας Χρόνος λειτουργίας μετά μεσημβρίας ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ (για 4 μήνες)
ΜΠΑΝΙΟ 4 m² 2 ώρες 2 ώρες 29 €
ΚΟΥΖΙΝΑ 10 m² 1 ώρες 4 ώρες 67 €
ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ 20 m² 0 ώρες 4 ώρες 110 €
2 ΔΩΜΑΤΙΑ 24 m² (12+12) 1 4 162 €

Πίνακας πληροφοριών σχετικά με τα τρέχοντα κόστη λειτουργίας της ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας

Για αυτά τα στοιχεία, χρησιμοποιήσαμε μια εκτιμώμενη τιμή ενέργειας 0,18 € / kWh, χρησιμοποιώντας το σύστημα θέρμανσης για 4 μήνες (120 ημέρες) στους ψυχρότερους μήνες του έτους με την θερμομονωτική πλάκα Insboard 6mm της Warmup σε ένα μονωμένο σπίτι.

Το μέσο κόστος λειτουργίας που υπολογίστηκε είναι το μισό 0,09 € / kWh (λόγω του γεγονότος ότι μετά από την πρώτη άμεση επίτευξη της θερμοκρασίας του χώρου οι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες ακριβείας της Warmup θα διατηρήσουν την θερμοκρασία σταθερή λειτουργώντας με το ήμισυ της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος). Σημειώνουμε επίσης ότι η ύπαρξη θερμοσυσσώρευσης (στο τελικό δάπεδο και στα δομικά υλικά) και η αδράνεια του συστήματος της ενδοδαπέδιας θα διατηρήσουν την θέρμανση του χώρου για αρκετό χρόνο ακόμα.